Helge Skodvin: Deilig er jorden

Utstilt på Sukkerbiten: 4.12.21 – 11.1.22

I åtte år har Helge Skodvin fotografert landet rundt de siste ukene før jul. Han har kjørt rundt og besøkt bland annet kjøpesenter, parkeringsplasser, rådhus og skoler. Han har fotografert møterom og kantiner hos tannleger, bruktbilselgere, banker og plan- og bygningsetater. Fotografiene dokumenterer hvordan Norge fremstår hvert år i denne perioden.

Skodvin observerer at forskjellen mellom den idealiserte ‘nek og dompap-julen’ og virkeligheten er enorm. Det er et stort gap mellom forventningeene og de faktiske forhold. Det er i disse observasjonene, i dette spennet, at fotografiene i dette prosjektet er blitt til.

Når vi ser nærmere etter, kan det vise seg at vår forestilling om den norske jula ikke er så norsk som vi tror, full av importerte tradisjoner og av estetisk så vel som sosial normambivalens, med importerte plastjuletrær fra Kina, amerikansk julemusikk i gatene og kalkun på stadig flere norske julebord. Skodvins prosjekt belyser også den moderne forbruksmentaliteten og konflikten mellom bruk- og kast, sett opp mot bærekraft, klima og miljø.

I forbindelse med åpning av utstillingen vil det bli arrangert en kunstnersamtale mellom kurator Linda Bournane Engelberth og Helge Skodvin

Helge Skodvins fotografier er en del av Fotografihusets pilotprogram og stilles ut i en utendørs utstilling på Sukkerbiten i Bjørvika i Oslo. 

 

Kurator: Linda Bournane Engelberth

Rull til toppen