Hannes dagbok, fra En dag i historien (2012). Foto: Andrea Gjestvang.

Mellom terroren og hverdagen

Andrea Gjestvang: En dag i historien. Åpning torsdag 15.7.21 kl. 18. Ingen påmelding. Publikum registreres på stedet.

Andrea Gjestvangs portrettserie av overlevende fra terrorangrepet på AUFs sommerleir på Utøya den 22. juli 2011 er en klassiker i nyere norsk fotografi. Portrettene er enkle og kraftfulle, strippet for unødvendige effekter. Ungdommene presenteres i hverdagslige klær og omgivelser, mange i sine hjem, noen i naturen eller på institusjoner. Enkelte bærer tydelige arr etter det som skjedde, andre bærer kun på minnene.

En dag i historien ble først presentert i bokform i 2012 og sammenfalt med en blomstringstid for norsk dokumentarfotografi. En ny generasjon fotografer aksepterte kritikken av sjangeren som objektiv sannhet, og gjenerobret den som subjektivt uttrykk. Disse fotografiene er ikke en «bekreftelse av virkeligheten», slik Susan Sontag en gang påsto. De er deler av en prosess der fotografen, ungdommen og vi, som betraktere, skaper en felles forståelse av det uforståelige.

En dag i historien har blitt vist mange steder og vunnet mange priser. Men serien har aldri tidligere blitt vist som separatutstilling i Norge. Når den vises på Sukkerbiten, midt i Oslos travleste byområde, blir den en del av et urbant landskap og bidrar til å gi Utøya-generasjonen en sentral plass i norsk offentlighet.

I forbindelse med utstillingen vil det bli arrangert et seminar torsdag den 19. august. Mer informasjon kommer.

Kurator: Jonas Ekeberg.
Åpning: Torsdag 15. juli klokken 18.00. Taler ved Jonas Ekeberg, kunstnerisk og daglig leder, Andrea Gjestvang, fotograf og Ylva Schwenke, portrettert. Utstillingen blir åpent av Agnes Viljugrein, lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet og styremedlem i AUF.
Utstillingsperiode: 15/7 – 3/10.

Cathrine (17) fra En dag i historien (2012). Foto: Andrea Gjestvang.
Rull til toppen