Yamile Calderón: Narcos & Homes på Oslo Negativ

Hallway, Castillo Marroquín, Chía, Cundinamarca fra prosjektet Narcos & Homes (2020). Foto: Yamile Calderón

Yamile Calderón: Narcos & Homes på Oslo Negativ

Fotografihuset har gleden av å presentere Yamile Calderóns fotoserie Narcos & Homes under fotofestivalen Oslo Negativ, som finner sted i Det Gamle Biblioteket fra 1. til 24. oktober 2021.

Oslo Negativ skal være en arena som presenterer fotografer, både nasjonale og internasjonale, unge og erfarne, med viktige og engasjerende historier å fortelle. Det Gamle Bibliotekets lokaler muliggjør inspirerende møter mellom fotografier, fotografer og festivalpublikum. I tillegg til fotoutstillinger, blir det talks, foredrag, egen festivalcafe og klubb positiv. 

Oslo Negativ vil bruke hele bygget, og gi publikum muligheten til å se bibliotekets mange skjulte ganger og mørkerom for første gang. Med sine 12 000 kvm er det mye som aldri har blitt eksponert for besøkende. Fotografiene vil stilles ut i lokalet «as is», i all sin sjarm og historie som bibliotek, fra 1933 og frem til stengning i 2020.

Les mer om Oslo Negativ her.

Narcos & Homes av Yamile Calderón

Fotograf Yamile Calderón er født i Colombia og bor og arbeider i Oslo. Hennes kunstneriske virke er inspirert av barndomsminner og personlige historier. Calderón tilnærmer seg den dokumentariske sjangeren fra et subjektivt perspektiv, og benytter seg av visuelle og narrative strategier for å utforske hvordan virkeligheten fortolkes.

I fotoserien «Narcos & Homes» har Calderón tatt bilder av det som en gang var hjemmene til colombianske narkotikabaroner og som senere er blitt beslaglagt av landets myndigheter. Prosjektet er personlig, og kunstneren trekker på minner fra sin oppvekst i Colombia på 80- og 90-tallet, da narkotikahandelen var på sitt mest intense. Med sin far som assistent, har Calderón fotografert syv eiendommer og ett lagerrom med personlige objekter i ulike deler av landet.

Prosjektet er samlet i en fotobok bestående av 63 fotografier. Fotografiene viser eiendommer – på et tidspunkt eksentriske og luksuriøse herregårder – som nå ligger i ruiner. Bildene hennes presenteres sammen med korte tekster som bygger på kunstnerens personlige erfaringer fra livet i Colombia mellom 1985 og 2001; en svært rå og voldelig periode i landets historie. Fotobokas forord er skrevet av Nelson Gónzalez Ortega, professor i latinamerikansk litteratur og kultur ved Universitetet i Oslo. Prosjektet Narcos & Homes er støttet av Kulturrådet og Norsk Fotografisk Fond.

Biografi

Yamile Calderón har studert fotografi på Kunsthøgskolen i Bergen. Blant hennes nyere prosjekter inngår fotoboka «Narcos & Homes» og videoinstallasjonen «Accidentally I got a GoPro», som ble tildelt fotokunstprisen til Bildende Kunstneres Hjelpefond. Calderón har deltatt i flere gruppeutstillinger, stilt ut på festivaler, og hatt soloutstillinger. Hun har presentert arbeidet sitt internasjonalt blant annet i Hong Kong, Helsinki, København, New York og Oslo. I Oslo har hun stilt ut på Oslo Kunstforening, Noplace, Fotogalleriet, BOA og Galleri Brandstrup.

Skroll til toppen