Fra #bristutstilling sommeren 2021 med Alier Ajak Woui og Jibril Lateef på Sukkerbiten sommeren 2020.

Byrådet snudde om Fotografihuset

Da Oslobudsjettet for 2021 ble vedtatt onsdag 9. desember snudde byrådet i Oslo og hevet driftstilskuddet til 400 000 kroner. Det betyr at Fotografihuset kan fortsette virksomheten inn i 2021.

– Vi er svært glade for at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne endret seg i siste liten og fikk med seg Rødt på å øke støtten til Fotografihuset. Det betyr at byrådet og bystyret står fast på vedtaket fra 2015 om å arbeide for å få til et fotografihus i Oslo. Det sier Jonas Ekeberg, kunstnerisk og daglig leder for Fotografihuset.

Jonas Ekeberg og Ingrid Eggen under en omvisning i Eggens utstilling Knex, Knax, Knoxs, Virvx og Handl sommeren 2020. Foto: Fotografihuset.

Byrådet hadde opprinnelig foreslått å kutte støtten til Fotografihuset med 70%, fra 500 000 kroner i 2020 til 150 000 kroner i 2021. Det kunne ført til full stans for prosjektet, som har som mål å skape et internasjonalt fotosenter i Oslo med bred appell. Nå kan Ekeberg og resten av administrasjonen fortsette planleggingen av programmet på Sukkerbiten sommeren 2021.

– Det blir et spennende og ambisiøst program med en rekke utstillinger, samt foredrag to ganger i uken. Vi skal også ha et bredt formidlingsprogram med fotokurs for ungdom og voksne. Vår drøm er at utstillingspaviljongen på Sukkerbiten skal bli et uformelt og inspirerende møtested for fotomiljøet og resten av Oslos befolkning sommeren 2021, sier Ekeberg.

– Men, driftstilskuddet i 2021 blir 20% lavere enn i 2020, og hele 50% lavere enn i 2018 og 2019. Det betyr at vi har kniven på strupen. Vi må i løpet av 2021 vise Oslos politikere og resten av byen hva Fotografihuset skal bli. Det skal vi gjøre både ved å presentere et fantastisk pilotprogram og ved å friske opp visjonen om det fremtidige Fotografihuset, sier Ekeberg.

Fotografihuset ble etablert i 2014 som et samarbeid mellom Fellesorganisasjonen FotoNorge og Stiftelsen SE. I 2018 inngikk Fotografihuset en samarbeidsavtale med HAV Eiendom AS om å utvikle huset på Sukkerbiten i Bjørvika, og i 2019 vant Atelier Oslo arkitektkonkurransen med prosjektet «Trelett». Samme høst besluttet byrådet i Oslo å utrede muligheten til å omregulere Sukkerbiten til friområde. Byrådets utredning er lovet i begynnelsen av 2021, og kan bety at Fotografihuset må finne en ny tomt eller et nytt egnet bygg.

– Det vi ønsker er å få med oss Oslo kommune, Staten og private støttespillere på en driftsmodell som er bærekraftig i denne utfordrende perioden, frem til beliggenheten er avklart. Deretter trenger vi en opptrappingsplan frem til vi åpner, forhåpentligvis innen fem år. Begge deler er avhengig av at fotomiljøet, politikerne og næringslivet ser hvilket fantastisk tilskudd til kulturlivet i Oslo og Norge Fotografihuset vil bli. Driftstilskuddet fra byrådet gjør at vi kan bruke 2021 på å få frem det budskapet, sier Ekeberg.

Skroll til toppen