Arkitektkontoret Atelier Oslo vant høsten 2019 konkurransen om Fotografihuset på Sukkerbiten med dette forslaget, som går under navnet «Trelett». © Atelier Oslo / HAV Eiendom / Fotografihuset.

Fotografihuset vil gjøre Sukkerbiten attraktiv hele året

Publisert 01/26/2021

Av Jonas Ekeberg
kunstnerisk og daglig leder
Fotografihuset

For oss som elsker fotografi, og for hele Norges befolkning, er det fantastisk at vi nå har en mulighet til å etablere et fotografihus midt i Oslo.

Fotografihuset vil bli en folkelig institusjon med bred appell, der man vil kunne oppleve det fremste av norsk og internasjonal fotografi i alle sjangre. Hovedvekten vil være på kunstnerisk og dokumentarisk fotografi. Men vi vil også presentere reklamefotografi, motefotografi, naturfotografi, amatørfotografi og mye annet. En av fotografiets hemmeligheter er at estetisk overskudd og kritisk kunnskap kan finnes der du minst venter det.

Våre tre hovedsatsningsområder vil bli utstillinger, formidling og møteplasser.

Fotografihuset skal bli et sted for opplevelser og fordypning, og det starter med utstillingene. Vi tar mål av oss til å bli fantastisk gode til å lage utstillinger. På fagspråket heter det å kuratere. Hvorfor er dette så viktig? Fordi det er så mange fotografier her i verden! Bare på en enkelt fotografs harddisk kan det være titusener, for ikke å si hundretusener. Å velge, presentere og kontekstualisere dette, i samarbeid med fotografene, er en enormt interessant og utfordrende oppgave. Det er her de fantastiske fotografiske fortellingene blir til. Og det er her vi blir i stand til å stille de kritiske spørsmålene om makt og avmakt, om hvem vi er som mennesker og hvordan vi skal leve sammen.

Men Fotografihuset skal bli mer enn utstillinger. Vi skal selvfølgelig publisere bøker og kataloger, arrangere seminarer og foredrag, ikke bare for fotointeresserte, men for alle som ønsker å engasjere seg i debatten rundt bildene. I tillegg skal vi by på læringsopplevelser av høy kvalitet for alle, fra skoleklasser til masterklasser. På Fotografihuset vil formidlingen og publikum komme i første rekke. Vi skal sørge for at alle føler seg velkommen, og at alle kan få noe ut av våre utstillinger, arrangementer, kurs og foredrag. Det er et løfte.

I tillegg skal Fotografihuset bli en møteplass. Vi gleder oss til å se familier, fotografer, kunstinteresserte, konsertgjester, restaurantgjester og badegjester strømme inn og ut av våre lokaler. Vi vil ha en foajé som fungerer som en forlengelse av friområdet utenfor, og vi vil ønske deg velkommen selv om du bare lader mobiltelefonen eller låner toalettet. Vi vil også ha et grunnleggende tilbud av gratis utstillinger. De større utstillingene vil koste litt, slik det gjør mange steder. Men vi skal først og fremst være et folkelig og tilgjengelig foto- og kulturhus, og en positiv bidragsyter, både til norsk kulturliv og til nærmiljøet i Bjørvika.

Når vi åpner – forhåpentligvis innen få år – vil vi by på fire programmer:

Hovedprogram (utstillinger, publikasjoner, seminarer), Formidlingsprogram (omvisninger, foredrag, kurs, workshops), Kulturprogram (film, litteratur, musikk, dans, teater) og Partnerprogram (samarbeid med bl.a. fotografforeningene og sponsorer).

Vi tror og håper at dette vil bli et innhold som vil glede både Oslofolk og tilreisende. Men det er ikke noe som kommer av seg selv. Kultur er noe vi må kjempe for, og noe som må prioriteres politisk.

En slik kamp og mulighet til å prioritere kultur i Oslo kommer våren 2021. Da kommer byrådet i Oslo med en utredning om den lille øya Sukkerbiten i Bjørvika. Her har vi planene klare for et fantastisk fotografihus over 3700 kvadratmeter, en virkelig storstue for fotografiet.

Spørsmålet er om dette unike stedet midt i byen skal bli et offentlig rom der fotografihus og friområde kombineres, slik våre planer tilsier. Eller om hele øya skal bli friområde, slik en gjeng lokale entusiaster i Bjørvika og deler av bystyret ønsker.

Det siste kan høres ut som en god idé. Men et rendyrket friområde på Sukkerbiten vil store deler av året først og fremst bli en lokal park for de allerede privilegerte beboerne på Sørenga og i Bjørvika. Med en kombinasjon av fotografihus og friområde vil Sukkerbiten derimot være et attraktivt besøkssted hele året, både de 60 dagene da det er varmt badevær og de 300 dagene da været er mer variert. Ikke minst tanken på å nyte en kopp varm kakao med utsikt mot Hovedøya en kald vinterdag, etter å ha sett en flott fotoutstilling, bør være forlokkende for fler enn fotoentusiaster.

Det huset vi håper å reise på Sukkerbiten er tegnet av arkitektkontoret Atelier Oslo. De har også tegnet nye Deichman Bjørvika. Prosjektet heter Trelett, og er et fantastisk, nordiskinspirert og paviljonglignende bygg, som ikke tar oppmerksomhet fra Operaen og Munchmuseet. Det er et bygg vi i stor grad vil dele med beboerne og besøkende i området ved at store deler av første etasje vil bestå av gratis utstillinger og servicetilbud. På baksiden planlegger vi sjøboder tilrettelagt for blant annet badstubadere og båtfolk.

Fotografihuset vil oppta mindre enn en tredel av Sukkerbiten. Den resterende delen av øya vil bli friområde og bryggeanlegg. Alt ligger med andre ord til rette for et glimrende samspill mellom kultur og friluftsliv på Sukkerbiten. Det er viktig at politikerne og vi som Oslofolk griper denne muligheten, og gjør virkelighet av planene om et fotografihus i Oslo. Det kan bli lenge til neste gang det dukker opp en slik mulighet.

Skroll til toppen