Ngwane lll, Olso, 2018 ©Zanele Muholi. Courtesy of Stevenson, Cape Town/
Johannesburg/Amsterdam and Yancey Richardson, New York

Zanele Muholi: Somnyama Ngonyama - åpner 23. juni

 
Fotografihuset med ny utstilling i anledning skeivt kulturår: Den sørafrikanske verdensstjernen Zanele Muholi med monumentale selvportretter. 
 
Fotografihuset er stolt over å invitere til utstilling med en av vår tids mest anerkjente fotografer, Zanele Muholi.
 
Muholi betegner seg selv som en visuell og humanitær aktivist, og har blitt verdenskjent blant annet for sine iscenesatte selvportretter. Muholi jobber både med film, foto og video, og har i tjue år fotografert og dokumentert sørafrikanske lhbt+personer. Kunstnerens selverklærte mål er å omskrive Sør-Afrikas visuelle historie om denne gruppen, og gjøre verden oppmerksom på deres eksistens og motstandskamp i en tid der hatkriminalitet i Sør-Afrika er på sitt høyeste noensinne.
 
I Muholis nyeste utstilling som åpner Sankthansaften 23. juni på Sukkerbiten, vises fem monumentale verk fra selvportrettserien «Somnyama Ngonyama» (‘Hail the Dark Lioness’), et prosjekt som ifølge kunstneren selv er en konfrontasjon med Sør-Afrikas politiske historie, menneskerettigheter, rasepolitikk og representasjonen av den melaninrike kroppen. Bildene er fotografert i Oslo, Johannesburg, Philadelphia, Amsterdam og Paris i perioden 2016-19.
 
Muholi er født i Umlazi, Durban, og bor vekselsvis i Cape Town, Durban og Johannesburg. Kunstneren har vunnet flere prestisjetunge priser og arbeidene deres er vist i mange av verdens mest anerkjente gallerier for samtidskunst. Somnyama Ngonyama var Sør-Afrikas bidrag til Veneziabiennalen i 2019 og Muholi er representert i en rekke samlinger, deriblant Guggenheim Museum; the Museum of Modern Art New York, San Francisco Museum of Art, Tate Modern, London, Victoria og Albert Museum, London.
 
Fotografihuset takker Fritt Ord og Norske Fagfotografer for støtten som har gjort det mulig å vise Zanele Muholis arbeider 
Rull til toppen