Foto: Jonas Bendiksen

Jonas Bendiksen – The Book of Veles

Fotografihuset er glade for å invitere deg til åpningen av Magnum-fotograf Jonas Bendiksens første visning av prosjektet ‘The Book of Veles’ i Norge!

Sted: Sukkerbiten
Tid: Torsdag 18. august kl 18:00

Jonas Bendiksen og Karoline Hjorth, kunstnerisk leder ved Fotografihuset, vil begge være til stede ved åpningen.

THE BOOK OF VELES

Den nordmakedonske småbyen Veles ble verdenskjent som episenteret for produksjon av falske nyheter under det amerikanske valget i 2016. Lokale ungdommer opprettet hundrevis av klikkagn-nettsteder som utga seg for å være amerikanske nyhetsportaler, og tjente raske penger da nettsidene ble spredt til millioner av amerikanere via sosiale medie-algoritmer.

  Internasjonale medier valfartet til Veles for å rapportere om dette nye knutepunktet for desinformasjon. Det gjorde også den norske Magnum-fotografen Jonas Bendiksen, som oppdaget at Veles også er navnet på en Loke-aktig slavisk bjørnegud, kjent for å spre kaos, fanteri og løgner. Myten om Veles formidles også i den angivelige oldtidsteksten Veles’ bok, som etter å ha villedet forskere og publikum i flere tiår nå er ansett som en forfalskning.

  Med disse historiene som bakteppe skapte Jonas Bendiksen The Book of Veles; en fotobok fra 2021 som mottok rosende omtale fra et samlet dokumentarfotomiljø, men som til slutt ble avslørt av Bendiksen selv som noe helt annet enn den utga seg for å være.

  The Book of Veles er både et oppgjør med Bendiksens egen karriere som klassisk fotojournalist, så vel som et eksperiment for å utforske hvor teknologien leder fotografiet i nær fremtid. Som første norske visningssted er Fotografihuset stolte av å invitere publikum inn i Bendiksens hengemyr av syntetiske fotoreportasjer, AI-tekster, avatarer og Facebook-troll, med mål om å høyne volumet til de samfunnsmessige, etiske og filosofiske alarmklokkene som prosjektet har utløst.

Kunstnersamtale

  Den 22.september inviterer Fotografihuset i samarbeid med Deichman Bjørvika til foredrag med Jonas Bendiksen og påfølgende samtale med forfatter og medieforsker Bente Kalsnes. Samtalen ledes av artist og medieviter Torgny Amdam.  

Les mer om samtalen her.
Rull til toppen