Tonje Birkeland – The Characters + Christopher Nicholson – Oppdageren av oppdagerne 29.9.22 – 3.3.23

Foto: Tonje Bøe Birkeland

Tonje Bøe Birkeland: The Characters & C.S. Nicholson: Oppdageren av oppdagerne - åpner 29. September

 

Fotografihuset har gleden av å presentere Tonje Bøe Birkelands ferskeste kapittel Character # V, The Bhutan Trilogy, fra serien The Characters, hvor Birkeland iscenesetter og fotograferer seg selv som en serie kvinnelige oppdagelsesreisende i ukjent terreng. Gjennom sine alter egoer, basert på autentiske kvinner som har brutt samtidens barrierer og reist til fremmede strøk, gir The Characters kvinnen en plass i landskapet og utforsker samtidig historiens sannhetsverdi.

 
Character # V følger den fiktive karakteren Bertha Bolette Boyd gjennom 3 ekspedisjoner i Bhutan. Birkeland jobber analogt og autentisk innenfor sin «fiksjon» – noe som gjør selve ekspedisjonen til en like stor del av prosjektet som det endelige fotografiet. Ekspedisjonene dokumenteres gjennom fotografier, tekster, gjenstander og feltnotater, og er samlet i den nyeste boka i serien med samme navn. Utstillingen på Sukkerbiten presenterer arbeider fra samtlige deler av boka i en ny installasjon tilpasset Fotografihuset.
 
Samtidig på Prosjektrommet:
Fotografihuset og MIRAGE Filmfestival har gleden av å invitere til spesialvisninger av den første eksperimentelle dokumentarfilmen til APSELUTELY FⱯKT Film ved regissør C. S. Nicholson og fotograf Peder Bratterud.

I «Oppdageren av oppdagerne» gjenforteller en slekt i den vestafrikanske republikken Benin sin versjon av forfedrenes aller første møte med europeere — til et europeisk filmcrew. Vi får høre hvordan jegeren Kpatè først fikk øye på et portugisisk skip utenfor Atlanterhavskysten i 1548 og hvordan han fikk dem i land. Vi blir invitert inn i familiens minneseremoni for dette møtet og blir servert til dels oppsiktsvekkende syn på det historiske vendepunktet. Er alle påstandene om hendelsesforløpet like sannsynlige? Hvor pålitelig er filmskaperens hvite blikk? Og hvordan tilpasser karakterene og filmcrewet hverandre, etter 500 år med slavehandel, kolonialisme og globalisme? «Oppdageren av oppdagerne» viser hvordan historie er historie-fortelling, og hvilken rolle stolthet og samvittighet kan spille i våre kollektive minner.
 
Førpremieren vises på Sukkerbiten den 29.09 og spesialvisning på Vega kino den 14. oktober kl 17, med påfølgende kunstnersamtale med C. S. Nicholson og Tonje Bøe Birkeland.

 

Filmvisninger Sukkerbiten:

Spesialvisninger 29.9 – 27.11  (Gratis inngang) :

fredager kl 17-19

lør – søn kl 12-16

 

Kinopremiere Vega: 14.10 kl 17.

Skroll til toppen