Spesialvisning og samtale: Oppdageren av Oppdagerne

 
Den 14. oktober ønsker FOTOGRAFIHUSET og MIRAGE Filmfestival deg velkommen til en spesialvisning av APSELUTELY FⱯKT Films første eksperimentelle dokumentar av regissør C. S. Nicholson og kinematograf Peder Bratterud.
 

I «Oppdageren av Oppdagerne» gjenforteller en familie i den vestafrikanske republikken Benin sin versjon av deres forfedres første møte med europeere – til et europeisk filmteam. Vi blir fortalt hvordan jegeren Kpatè først så et portugisisk skip utenfor Atlanterhavskysten i 1548, og hvordan han fikk dem til å gå i land. Vi får se hvordan dette møtet fremdeles huskes, rituelt, og får høre noen kanskje forbløffende synspunkter på dette vendepunktet i historien. Men tåler alle påstandene om den historiske hendelsen en nærmere titt? I hvilken grad kan vi stole på filmskaperens hvite blikk? Og hvordan forholder karakterene og filmteamet seg til hverandre, 500 år etter begynnelsen av den atlantiske slavehandelen, kolonialismen og globalismen?

Denne korte dokumentaren gir et innblikk i måten historie er historiefortelling på, og hvordan stolthet og samvittighet kan påvirke kollektive minner.

Visningen skjer på Vega kino i forbindelse med Mirage filmfestival, fredag 14. oktober kl 16:00.

Kjøp billetter her.

Etter filmvisningen blir det samtale: The Colonial Gaze.

Gjennom tidene har et tydelig skille tredd frem blant dem som får fortelle historier fra rundt om i verden. Bli med panelet til Foajéen på Vega for en samtale om The Colonial Gaze.

Her skal Filmskapere Courtney Stephens (USA) og C.S Nicholson (NO/UK), fotograf Tonje Bøe Birkeland sammen med performancekunstner og moderator Luanda Carneiro Jacoel (BR/NO) sammenligne og kontrastere erfaringer og refleksjoner.

Courtney Stephens og hennes praktfulle arkivfilm «Terra Femme» (visningen av filmen vil skje rett før denne samtalen, i Vega 3, med LIVE-høytlesning av regissøren) presenterer opplevelsene til noen av de første turistene i verden – denne gangen fra et kvinnelig perspektiv, mens de utforsker de «usynlige» delene av verden fra 1920-tallet til 50-tallet. «Terra Femme» er en filmatisk perle som lar alle se verden fra en kvinnes synsvinkel.
 
Sammen med C.S. Nicholsons «The Discoverer of the Discoverers» (en forhåndsvisning av det norske kortfilmprogrammet vil skje rett før dette foredraget) tar oss med til Benin, hvor en familie deler sin versjon av sine forfedres første møte med europeere – til et Europeisk filmcrew, rundt 500 år etter begynnelsen av den atlantiske slavehandelen, kolonialismen og globalismen. Denne kortedokumentaren understreker at mye av verdens historier er historiefortelling, og hvordan stolthet og samvittighet kan påvirke kollektive minner.
 
Fotograf Tonje Bøe Birkeland lager portretter av sine alter-egoer, som alle er basert på ekte kvinner som brøt med samtidens barrierer ved å reise til fremmede land. Birkeland gir kvinner en plass i landskapet, og utforsker dermed historiens autentisitet. I hennes siste kapittel, «Character #V, The Bhutan Trilogy», blir vi med den fiktive karakteren Bertha Bolette Boyd på tre ekspedisjoner til Bhutan. Disse er dokumentert med fotografi, tekst, objekter og feltnotater.
 
Samtalen vil bli moderert av Luanda Carneiro Jacoel (BR/NO), en performancekunstner som arbeider med prinsippene for opprinnelse, minne og temporalitet i afro-brasilianske tradisjoner. Arbeidene hennes strekker seg over grensene mellom avantgarde, dans, ritual, installasjon, komposisjonspraksis og video performance. Hun har en Master of Fine Art in Performance fra Norges Teaterhøgskole (NTA), og en grad i Communication of Performing Arts—PUC—SP (Brasil). Hun er en av grunnleggerne av plattformen ACTS—Laboratory for Performance Practices (Oslo).

 

Link til Mirage.

 
Rull til toppen