Stephen Gill – Please Notify the Sun: 17.8 – 17.9.23

Stephen Gill - Fra serien The Pillar (2015-19)

Stephen Gill - Please Notify the Sun

 
Utstillingsåpning på Fotografihuset:
Torsdag 17. august kl 18:00. Utstillingen står til 17. september.
 
Stephen Gills nyeste foto-trilogi fra Skåne stilles for første gang ut i Norge med tekster av Karl Ove Knausgård.
 
Stephen Gill ble interessert i fotografi allerede som guttunge, mye takket være en tidlig besettelse for insekter og hang til å samle på små biter av yrende damliv som kunne undersøkes i et mikroskop.
Gills eksperimentelle tekniske utforsking har vært gjennomgående i mer enn tre tiår med fotografisk praksis, og inkluderer blant annet nedgraving av bilder, fremkalling av negativer i energidrikk og insekter som spaserer rundt på innsiden av kameraet under fotografering.
 
Fotografihuset viser nå utdrag fra hans tre siste fotobøker, som springer ut fra Gills avskjed med London og møtet med den svenske landsbygda. Der ble han nabo med Karl Ove Knausgård, som har skrevet tekster til Gills trilogi fra Skåne. Utstillingen Please Notify the Sun inkluderer fotografier, tekst og film fra et snaut tiår i Sverige.
Gjennom hele karrieren har Gill jobbet med ideen om å ta et skritt tilbake som billedskaper for å gi mer sceneplass til subjektene i bildene sine. I det første kunstprosjektet han laget som nyslått skåning, Night Procession, festet han kameraer med bevegelsessensorer på trærne rundt seg, som en slags festfotoboks for lyssky nattedyr. I sitt neste prosjekt, The Pillar, plantet han to påler i utkanten av et jorde, og utstyrte den ene med et kamera som fyrte løs så snart en fugl landet på den andre. Fire år seinere hadde kameraet portrettert hundrevis av fuglearter, noen midt under takeoff, andre midt i en høneblund.
 
Arbeidet med hans til nå siste prosjekt, Please Notify the Sun, tok til da pandemien stoppet både tida og bevegelsesfriheten i 2020. Gill bestemte seg for å reise på innsiden av en sjøørret. Med mikroskop og kamera fotograferte han ørreten over ti uker, og ble stadig mer overveldet av universet av fjellformasjoner, vulkaner, grotter og månelandskap som åpenbarte seg jo lengre inn i fiskens forråtnelsesprosess han kom. Etterhvert ble han så syk at han måtte avbryte den visuelle romodysséen og komme seg til sykehus.
 

“Jeg kollapset på parkeringsplassen og trodde jeg hadde blitt forgiftet av fisken, men nå har jeg forstått at det antageligvis var korona.”

 
Om kunstneren
Gill ble født i Bristol i Storbritannia i 1971. Bildene hans er representert i samlinger verden over og er vist på blant annet Tate, National Portrait Gallery, og The Victoria and Albert Museum. I løpet av snart 40 år med fotografering har han utgitt 27 fotobøker på sitt eget forlag, Nobody Books, mange av dem prisbelønte. Flere av Gills publikasjoner er inkludert i utstillingen.
 
På åpningen blir det kunstnersamtale og omvisning i utstillingen med Stephen Gill i dialog med Chris Harrison. Harrison er kunstfotograf, pedagog og fagansvarlig ved avdeling for fotografi ved Høyskolen Kristiania.
 
Utstillingsåpning: 17. august 2023 kl 18
 
Sted: Fotografihuset på Sukkerbiten i Bjørvika
Nylandsveien 28
0150 Oslo
 
Åpent 24/7!
Skroll til toppen