Tanya Habjouqa/NOOR from the series «Occupied Pleasures». Ramallah, Westbank, 2013.

Tanya Habjouqa + Årets Bilde - Seminar & ustillingsåpning 13. + 16. mars 2024

 

I nærheten av Qalandiya-kontrollpunktet på Vestbredden, parkert med ryggen mot en mur av tung politisk graffiti, sitter en ung mann i bilen sin og tar seg en sigg. En sau, årets offerlam for Eid, fyller hele passasjersetet.

«A distress makes you laugh, and a distress makes you cry», heter det i Palestina. Etter 13 år i Øst-Jerusalem med mann og to palestinske barn, har den prisbelønte fotografen, filmskaperen og antropologen Tanya Habjouqas fotografiske blikk mye til felles med det dette ordtaket. Det er gjengitt i hennes «Occupied Pleasures», som TIME Magazine omtalte som en av årets beste fotobøker i 2015.

Med sitt unike blikk har hun kartlagt de fysiske og psykiske grensene som har definert palestinske liv under okkupasjonen og frem til vannskillet den 07.oktober, da Gaza ble hermetisk lukket for journalister utenfra. Utstillingen, som har fått navnet «Birds Unaccustomed to Gravity», inkluderer også bilder tatt på Vestbredden i slutten av november 2023.

16. mars åpner Habjouqa sin første separatutstilling i Norge. Her får vi se utdrag fra både «Occupied Pleasures» og den pågående serien «Birds Unaccustomed to Gravity», som på ulike vis forteller om tapene og seirene som til enhver tid preger palestinske liv, både knusende konfrontasjoner og mikroskopiske frigjøringer.

I forbindelse med åpningshelgen inviterer Fotografihuset – i samarbeid med Preus museum og OsloMet – til seminaret «Images from Gaza: The Politics of Representation».

– Det sies at krigens første offer er sannheten. Men ikke bare sannhetens, også idealenes fall bør bekymre oss, skrev Arne Johan Vetlesen i Klassekampen 9. desember 2023. Nå deltar filosofiprofessoren i en panelsamtale under ettermiddagsseminaret.

I tillegg til innlegg fra Tanya Habjouqa og filosof Arne Johan Vetlesen, vil det bli dialog mellom disse to og blant andre professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved Oslomet og leder for forskningsgruppa MEKK (Medier i Krig og Konflikt) Kristin Skare Orgeret; leder ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet, forsker og sakprosaforfatter Anne Hege Simonsen; leder for Palestinakomitéen Line Khateeb, sosiolog og politisk seniorrådgiver i Redd Barna Ewa Sapiezynska og bilderedaktør i VG Espen Rasmussen.

Første del av seminaret vil ta for seg visualiseringen av krigen i redaktørstyrte og sosiale medier.
Andre del drøfter hvilke samtidige og historiske krefter som påvirker både massemedia og opinion, gapet mellom det folkelige engasjementet og mediestrømmen, økende kanselleringer, sensur og selvsensur; og doble standarder i utenrikspolitikken – både i Norge og internasjonalt.

OM KUNSTNEREN:
Tanya Habjouqa (1975, Jordan/USA) er en prisvinnende journalist, filmskaper, antropolog og kamerabasert kunstner. Hun er en innovativ fortellerstemme kjent for arbeid grunnfestet i etikk og arbeid som utforsker identitetspolitikk, okkupasjon og subkulturer i Levanten.

Hun har en MA i Global Media. med vekt på Midtøsten-politikk, og er opptatt av blant annet kjønn, representasjoner av annerledeshet, og menneskerettigheter. Etter nærmere 20 års praksis har Habjouqa blitt en ledende stemme i utviklingen av dokumentarisk arbeid. Hun utga i 2015 den banebrytende boken Occupied Pleasures, og var med å grunnlegge Rawiya, det første kvinnelige fotografikollektivet fra Midtøsten. Arbeidene hennes er i samlingene til MFA Boston, Institut du Monde Arabe, og Carnegie Museum of Art.

Tanyas arbeid har blitt publisert i Foreign Policy, Le Monde, British Journal of Photography, Repubblica, Io Donna, Guardian, Neue Zürcher Zeitung, Wall Street Journal, The Economist, New Republic, New York Times Lens Blog, Monocle, COURRiER Japon, Al Jazeera, National , Washington Post, New York Times, Time Lightbox, Boston Globe og CNN, og hun har jobbet med Riwaq, National, og Bloomberg.

Hun er Nikon Europe Ambassador og rådgiver og lærer for NOOR Foundation og Nikon NOOR-akademiet, og vant i 2014 pris ved World Press Photo. Habjouqa er representert av East Wing Gallery.

SEMINAR i samarbeid med Preus Museum og OsloMet: «Images from Gaza: The Politics of Representation», 13. mars, kl. 17–19.30 i OsloMets auditorium Athene.

UTSTILLINGSÅPNING i samarbeid med Preus Museum: «Tanya Habjouqa: Birds unaccustomed to Gravity»: 16. mars, kl. 15.00 på Fotografihuset på Sukkerbiten.

Kontaktperson presse: Karoline Hjorth, tlf 45 77 57 67. Ta kontakt for mer informasjon eller avtale om intervju.

Pressebilder

 
 
 
Rull til toppen