Occupied Palestinian Territories, West Bank, August 2013. After grueling traffic at the Qalandia checkpoint, a young man enjoys a cigarette in his car as traffic finally clears on the last evening of Ramadan. A sheep, this year's sacrificial lamb for Eid, fills the entire passenger seat. Tanya Habjouqa/NOOR from the series «Occupied Pleasures» 2013.

Tanya Habjouqa: Birds Unaccustomed to Gravity + Picture of the Year: Exhibition & Seminar

 
Award-winning photographer, filmmaker and anthropologist Tanja Habjouqa (Jordan/US) opens Fotografihuset’s 2024 programme with a joint exhibition and seminar organised in collaboration with Preus Museum and OsloMet, based on her ongoing work from Palestine; Birds Unaccustomed to Gravity.
 
Alongside Habjouqa’s outdoor exhibition, the Project Space will screen all winning entries to Årets Bilde 2023 (Picture of the Year); the Press Photographers’ Club’s annual prize for the best in Norwegian photo and video journalism.  
 
Having spent 13 years in East Jerusalem with a husband and two Palestinian children, Tanya Habjouqa’s photographic eye has much in common with the Palestinian proverb “A distress makes you laugh, and a distress makes you cry,”  which was recited in her book “Occupied Pleasures”, which TIME Magazine mentioned as one of the best photo books in 2015.
 
With her unique perspective, she has mapped the physical and psychological boundaries that have defined Palestinian life during the occupation and up until the watershed on October 7. last year, when Gaza was hermetically closed to outside journalists. Habjouqa’s first solo exhibition in Norway, which is titled “Birds Unaccustomed to Gravity”, also includes photos taken on the West Bank in late November 2023 and includes excerpts from both “Occupied Pleasures” and the ongoing series “Birds Unaccustomed to Gravity”.  Both series trace the losses and victories that define Palestinian life; shattering confrontations, microscopic liberations, and the forging, holding, and remembering of space. She explores the tensions within and around landscapes and characters etched into the lives of the land’s occupied and occupying populations.
 

In connection with the opening weekend, Fotografihuset – in collaboration with Preus museum and OsloMet – organise the seminar “Images from Gaza: The Politics of Representation”.

In addition to contributions from Tanya Habjouqa and philosopher Arne Johan Vetlesen, there will be a dialogue between these two and, among others, political scientist Sylo Taraku; head of the research group MEKK (Media in War and Conflict) at OsloMet Kristin Skare Orgeret; social anthropologist, researcher, journalist, editor and author Anne Hege Simonsen; head of the Palestine Committee Line Khateeb and photo editor in the paper VG Espen Rasmussen.

March 13 – SEMINAR in collaboration with Preus Museum and OsloMet: «Images from Gaza: The Politics of Representation»,  17–19.30 in OsloMet’s auditorium Athene 1, Pilestredet 46, Clara Holst hus. Free entry.
 
EXHIBITION OPENING in collaboration with Preus Museum: Birds Unaccustomed to Gravity Årets Bilde, 16 March, at 15.00 at Fotografihuset at Sukkerbiten.
 
ABOUT THE ARTIST
Born in Jordan and raised between Texas and the Middle East, award-winning journalist, artist, filmmaker and anthropologist Tanya Habjouqa (b. 1975) has become a leading advocate for innovation in photojournalism and documentary practice. With a mordant sense of irony fused with unstinting, forensic interrogations of the implications of geopolitical conflict on human lives, Habjouqa weaves narratives infused with folklore and dark humor. Trained in anthropology and journalism, with an MA in Global Media and emphasis on Middle Eastern politics, her work focuses on identity politics, occupation, dispossession, human rights and subcultures of the Levant.
 
She is the co-founder of Rawiya, the first female photography collective from the Middle East, and is a mentor in the Arab Documentary Program, providing marginalized narratives and narrative-creators with the space and skills to tell their stories. Her work is in the collections of the MFA Boston, the Institut du Monde Arab, and the Carnegie Museum of Art. She is a Nikon Europe Ambassador and advisor and teacher for the NOOR Foundation and the Nikon NOOR academy. Habjouqa is represented by the East Wing Gallery.
Espen Tveit, fra serien Rite, 1981.

Espen Tveit: Fotballbanefotografier

Påmelding til åpning torsdag 27.5.21 kl. 18 nederst på siden.

I år er det førti år siden den norske fotografen Espen Tveit tok et bilde av et fotballmål som var risset opp med kritt på en murvegg. Det skulle bli starten på to omfattende serier med bilder av mennesketomme fotballøkker og fotballbaner.

1980-tallet var også tiåret da høyrebølgen slo inn for fullt, kringkastingsmonopolet sprakk og Norge for alvor tok skrittet inn i senkapitalismens verden av marked, medier og konsum.

Tveits fotografier av fotballmål fra serien Rite (i bokform i 2001) og fotballtribuner fra serien Fra siden (i bokform i 2011) kan tolkes som en stille protest mot denne utviklingen. Bildene er fri for mennesker og pågående spill, men de er også fri for spor etter den aggressive økonomiske og urbane utviklingen som har funnet sted i Europa de siste førti årene, også innen sport. Fotografiene er i stedet en hyllest til spillet, leken, dugnadsånden og tilhørigheten som skapes på små steder. Selv om fotball er et tema, aner vi at dette andre er minst like viktig.

I Rite konsentrerer Tveit seg om fotballøkkene og deres amatørmessig oppsatte målstenger. Disse målstengene representerer en tydelig grafisk gest i landskapet – uimotståelig for en formalist som Espen Tveit. I tillegg representerer de, bokstavelig talt, målet med spillet. Dette er imidlertid det minst viktige. Riktignok var fotografen selv en ivrig fotballspiller i barndommen og til ut i femtiårene, men fotografiene forteller at han også ser noe annet på barndommens fotballøkker. De handler ikke om målet eller banen, men om stedet banen ligger på. Eller, aller helst, om de idéene om frihet som disse stedene representerer og hva de gjør med omgivelsene og med oss som mennesker.

I Fra siden tar han skrittet fra løkkene til den organiserte idrettens verden. Der finner vi de litt større banene med regulerte dimensjoner og divisjonsspill. Det er ikke vanskelig å gjette at dette er av mindre interesse for Tveit. Derfor vender han blikket mot det som ligger utenfor den oppmålte banen. Her finner han entusiasmen, gleden, opplevelsen, samholdet og de fine øyeblikkene, representert ved amatørmessig oppførte tribuner og benker. Det er effektive og formålstjenlige konstruksjoner, som regel basert på lokalt tilgjengelige materialer, ofte oppført med dårlig skjulte estetiske ambisjoner. Det er eksempler på god hverdagsarkitektur. Men også disse bildene handler om noe annet. Kampen er enten avsluttet eller ikke påbegynt. Tribunene er tomme. Dugnadslaget er gått hjem. Men samfunnet som omslutter spillet er der. Og landskapet. Og Espen Tveits fotografier.

Kanskje kan man si at Espen Tveits fotballbanefotografier utgjør en slags småstedenes poesi. Men representerer de også småstedenes politikk? Ja, men uten å insistere. Det er opp til betrakteren om disse bildene skal ses som formale kunstverk, sentimentale minner eller politiske argumenter for gjør det selv-kultur og lommer av frihet i senkapitalismens og mediekulturens tidsalder.

Jonas Ekeberg, curator

Espen Tveits fotballbanefotografier er en del av Fotografihusets pilotprogram 2020-2021 og stilles ut på Sukkerbiten i Bjørvika i Oslo fra 27. mai til 11. juli 2021. Les mer om pilotprogrammet her.

Scroll to Top