Foto: Nicole Rafiki.

Rebecca Jafari og Nicole Rafiki

Samtaler om fotografi #3: Rebecca Jafari og Nicole Rafiki.

Serien «Samtaler om fotografi» er en viktig del av Fotografihusets pilotprogram i 2020 og 2021. Disse samtalene vil danne grunnlaget for en diskusjon om hva Fotografihuset i Oslo skal og bør være. Serien er delt i to: «Fotografsamtaler» og «Posisjoner i nordisk fotografi». Den første representerer fotografenes egne stemmer, den siste består av bidrag fra lærere, kuratorer og kritikere innen feltet.

I denne samtalen møter vi Rebecca Jafari og Nicole Rafiki. De har begge bakgrunn som journalister og dokumentarfotografer, og jobber med flyktningepolitiske temaer for forskjellige organisasjoner. I sitt kunstneriske virke undersøker de seg selv, sine relasjoner og den større geopolitiske verdenen de er en del av. Rafiki undersøker spennet mellom det norske, det kongolesiske og det panafrikanske. Jafari undersøker spennet mellom det særnorske og det iranske, med blikket rettet innover i sin egen kjernefamilie. Deres kunstneriske praksis handler om å finne et rom for å undersøke disse temaene uten å være avhengig av stereotyper som tilhører den den vestlige diskursen om deres bakgrunner. Vi skal i samtalen se nærmere på denne mellomposisjonen, og la den defineres av dem som befinner seg i den.

Foto: Rebecca Jafari.

Nicole Rafiki (f. 1989) har en BA i Internasjonale Utviklingsstudier fra Oslo Met og en MA i Samfunnskommunikasjon fra Universitetet i Agder. Hun har tidligere jobbet med enslige mindreårige flyktninger, som journalist og dokumentarfotograf. Prosjektet Descendants, som er et bidrag til FNs tiår for mennesker med afrikansk opprinnelse, er blitt vist i offentlige utstillinger i Oslo, Trondheim, Kristiansand og Bergen. Siden hun begynte å jobbe med kunstfotografi i 2018 har hennes kunstneriske arbeid blitt vist i internasjonale gruppeutstillinger, inkludert på Afrikas største kunstmesse Turbine art fair i 2019. Rafikis utstilling på Fotografiens Hus i Oslo, Ascension, er hennes første solo kunstutstilling i Norge og undersøker blant annet den mentale tilstanden «Survivor’s guilt» blant flyktninger fra krigsområder som reiser til Vesten, og hennes personlige reise med å finne sin egen posisjon mellom Vesten og det afrikanske kontinentet, som kvinne, som norsk og som flyktning.

Rebecca Jafari (f. 1986) jobber med langvarige personlige fotoprosjekter basert på hennes egen bakgrunn og erfaring. Hun undersøker temaer som identitet, tilhørelighet og minner, og benytter fotografiske kopier, collage og utstillingsrommet som sine medier. Hennes seneste prosjekt Why Shirin? ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i gruppeutstillingen Norsk Dokumentarfotografi og presentert i magasinet Norwegian Journal of Photography #3. Hun jobber for tiden med en fotobok. I tillegg til sitt personlige arbeide, jobber Jafari med dokumentarprosjekter, ofte om flyktninge og integrasjonspolitiske tema. Jafari har studert journalistikk, film og fotografi i Norge, Danmark og Frankrike.

Arrangementet er gratis, men antall plasser er begrenset. Vi anbefaler derfor forhåndspåmelding. Eventuelle ledige plasser er tilgjengelige på stedet.

Fotografihuset følger myndighetenes råd og pålegg i forbindelse med den pågående koronapandemien. Vi ber publikum holde en meter avstand og holde seg hjemme dersom de er syke.

Tid: 3. september 2020 kl. 18. Totalt 24 plasser.

Samtalen blir streamet direkte på Instagram. Her kan du også finne tidligere samtaler.

Del denne saken

Share on facebook
Share on email