Foto: Alier Ajak Woui, 2020

Prosjekt: #bristutstilling

5. juni 2020 samlet tusenvis av mennesker seg på Eidsvolls Plass foran Stortinget i Oslo for å markere Black Lives Matter på norsk grunn. Black Lives Matter er et globalt nettverk som oppsto i 2013 som et svar på frikjennelsen av George Zimmerman, som var tiltalt for å ha tatt livet av Trayvon Martins (1995–2012). I årene etter dette har gruppen fått en ledende rolle i det antirasistiske arbeidet internasjonalt. Kjernen i dette arbeidet er å rette søkelyset på den strukturelle rasismen som slike politidrap vitner om.

Markeringen i Oslo oppsto i solidaritet med demonstrasjoner over hele USA i kjølvannet av drapet på George Floyd (1973–2020) 25. mai i Minneapolis, Minnesota. Demonstrasjonen viste tydelig at oppmerksomheten ikke kun var rettet mot USA, men også et rop om at vi i Norge må se på vår egen rasisme og dens språk.

Arbeidene til de to Oslobaserte fotografene Alier Ajak Woui og Jibril Lateef setter rammen for prosjektet #bristutstilling som foregår utendørs i Fotografihusets utstillingspaviljong på Sukkerbiten i Oslo. Fotografiene gir et åpent og flertydig utgangspunkt for en dialog om fotografi og aktivisme. Samtidig gir arbeidene svarthet en plass i det kommende Fotografihuset.

#bristutstilling er et levende prosjekt som skal vokse som en soppsky med publikums egne bilder via Instagram. Vi ønsker å se nærmere på fotografiet og de sosiale medienes rolle som en integrert del av de protestbevegelsene som formes i vår tid, inkludert protestmarsjer og woke-bevegelsen (som handler om å kunne gjenkjenne presserende samfunnsproblemer knyttet til strukturell rasisme). Bildedeling kan fremme et mangfold, men kan også ha en homogeniserende effekt når et budskap spisses.

Jibril Lateef, The Outsider #5, 2020.

Hvordan navigerer aksjonistene i dette utfordrende territoriet? De bruker sosiale medier aktivt, men blir samtidig preget av medienes krav til kontinuerlige oppdateringer. Et medium som er trendbasert, gjennom hashtagger, er et ambivalent forum for aktivisme.

#bristutstilling går inn i denne bildestrømmen på to måter: For det første har vi skapt en emneknagg på Instagram som vi håper publikum vil benytte. Slik vil det oppstå en dialog om fotografi og aktivisme med utgangspunkt i fotografiene til Woui og Lateef.

For det andre vil vi lage en analog versjon av denne kontinuerlige strømmen ved å henge opp alle bidragene under hashtagen #bristutstilling på Fotografihusets prosjektvegg på Sukkerbiten. Vi vil at denne veggen skal vokse med publikums egne bevegelser og kampsaker – ulike syn på hva som er aktivisme og wokeness. Vi vil se det samlet, så vi sammen kan ta et steg tilbake og se disse nye språkene bli til.

Oslo, 20.8.20
Lisa Bernhoft-Sjødin
kurator

Jibril Lateef (f. 1992) er fotograf og historieforteller. Han arbeider på grensen mellom film og foto.

Alier Ajak Wuoi er en frilans fotograf og regissør med base i Oslo. Alier har foreldre fra Sør-Sudan men er født og oppvokst på Gjøvik.

Utstillingsperiode 20. august – 27. september 2020.

Skroll til toppen