Giulia Mangione – Crack of Doom 26.10.23 – 20.2.24.

Foto: Giulia Mangione / Yellowstone Caldera. USA, 2022.

Giulia Mangione - Crack of Doom

 

Utstillingen står 26.10.23 – 20.02.24

Velkommen til Giulia Mangiones hittil største utstilling i Norge, “Crack of Doom”! Den Oslo-baserte, italienske fotografen utforsker menneskets forhold til verdens undergang, katastrofe og redsel for det ukjente. 

Dagbokinnlegg, 4. september 2022, Edgemont, Sør-Dakota, USA:

«Jeg sitter i passasjersetet til en pickup. Hagleløpet hviler mellom sjåføren og meg, og rundt oss har gresset gulnet i den tørre varmen. Spredt utover jordene dukker bunkersene opp fra bakken med romslige vommer under jorden. Jeg er i live og dere er døde, tenker jeg, mens jeg kjører forbi verdens største overlevelsessamfunn.» 

Teorier om verdens undergang er dypt forankret i mange trossamfunn. Da Giulia Mangione dro på fotografisk roadtrip mot apokalypsen, fikk hun innpass hos overlevere, doomsday-preppere, religiøse kulter og bunkerbeboere. Fra den greske øya Patmos, hvor Åpenbaringen ble skrevet, til La Palma på Kanariøyene og videre gjennom USAs vestkyst, undersøker Mangione myter rundt endetiden i et forsøk på å forstå hvordan tilhørighet til et fellesskap kan få mennesker til å føle seg beskyttet mot det de frykter.  

Mangione reflekterer over samfunnets kollektive redsel, fra den innbilte og irrasjonelle, til den ekte og logiske. For potensielt katastrofale hendelser og det som skremmer oss alle mest – det ukjente. Crack of Doom inkluderer en personlig dommedagsfortelling basert på intervjuer, portretter, feltopptak og en håndskrevet journal.  

Giulia Mangione (1987) arbeider med fotografi, bevegelige bilder og tekst i sin utforskning av identitet og tilhørighet. Hun har en mastergrad i sammenlignende litteraturstudier fra Goldsmiths University of London, en mastergrad i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, samt diplom i visuell historiefortelling fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Hennes første bok, Halfway Mountain (Journal, 2018) ble nominert til Prix du Livre ved fotofestivalen Les Rencontres d’Arles og MACKs First Book Award. I 2023 mottok hun Luigi Ghirri-prisen. Hun bor og arbeider i Oslo og er del av kollektivet Norwegian Journal of Photography, som lanserte sin nyeste utgave i oktober 2023.

Skroll til toppen